Saturday, December 4, 2021
Google search engine
HomeNewsBajden imenuje Powella za šefa Fed-a za drugi mandat, odlučujući da osigura...

Bajden imenuje Powella za šefa Fed-a za drugi mandat, odlučujući da osigura kontinuitet. On također imenuje Brainarda potpredsjednika


Predsjednik Bajden je u ponedjeljak predložio Jeromea Powella (republikanca) za predsjednika Federalnih rezervi na četvrtogodišnji mandat. Powell je čvrsta ruka koja je pomogla da se SAD izvuku iz depresije COVID-19 i koja ima snažnu dvostranačku podršku.

Biden je također imenovao guvernera Fed-a Laela Brainarda za potpredsjedavajućeg odbora guvernera Fed-a.

Odluka ograničava višenedeljnu trku između Powella i Brainarda, demokrate, za najviši ekonomski položaj u zemlji. Bajden je, navodno pod pritiskom progresivnih demokrata, ozbiljno shvatio Brainarda posljednjih dana nakon što se činilo da je Powell bravica za najviši ekonomski položaj.

“Iako ima još toga da se uradi, napravili smo izuzetan napredak u posljednjih 10 mjeseci u vraćanju Amerikanaca na posao i ponovnom pokretanju naše ekonomije”, rekao je Bajden u saopćenju. “Taj uspjeh je dokaz ekonomske agende koju sam slijedio i odlučne akcije koju su Federalne rezerve poduzele pod predsjedavajućim Powellom i dr. Brainardom kako bi nas usmjerile kroz najgori pad u modernoj američkoj povijesti i postavile nas na put do oporavka.”

Ova nominacija je pravovremena za ponovno otvaranje privrede. Inflacija je prošlog mjeseca zabilježila najveći skok u posljednjih 30 godina, dok se rast usporava nakon burnog tempa u prošloj godini zbog skokova COVID-a izazvanih delta varijantom.

Sljedeći šef Fed-a suočava se s delikatnim zadatkom podizanja ključne kratkoročne kamatne stope centralne banke sa blizu nule kako bi se borio protiv inflacije bez izostavljanja oporavka koji ostaje solidan, ali se suočava s preprekama kao što su dugotrajni talasi infekcije, uska grla u lancu nabavke i nedostatak radnika.

„Nalazimo se na prekretnici iz perspektive politike i kontinuitet je veoma važan“, rekao je Tom Porcelli, glavni američki ekonomista RBC Capital Markets, o Bajdenovoj odluci da izabere ravnopravnog Powella. Očekuje se da će Bajden popuniti još tri upražnjena mjesta u upravnom odboru Feda do početka sljedeće godine

Bivšeg investicionog bankara, direktora privatnog kapitala i advokata, Powella (68), predsjednik Obama je 2011. imenovao u odbor guvernera Fed-a, a 2017. ga je predložio predsjednik Trump za predsjednika.

I demokrate i republikanci podržavaju Powella i on se suočava s potvrdom u Senatu mnogo lakše nego Brainard.

“On će biti potvrđen snažnim glasanjem”, kaže Mills.

Ako je Powell zamijenio fotelju Fed-a tokom nesigurne ekonomije, “On posjeduje ekonomski rezultat te promjene rukovodstva”, kaže Mills.

Demokratski gubici na ovomjesečnim izborima, koji su dijelom ukorijenjeni u Bajdenovom padu rejtinga odobravanja zbog rasta inflacije, vjerovatno su učvrstili njegov izbor Pauela, za kojeg se može smatrati da će se vjerovatnije agresivnije boriti protiv inflacije podizanjem stopa sljedeće godine, kaže Porcelli.

Powellova nominacija obnavlja tradiciju da američki predsjednici zadrže fotelje Fed-a koje je prvi odabrao predsjednik protivničke stranke, niz koji je prekinut kada je Trump dobacio Powella preko tadašnje predsjednice Fed-a Janet Yellen 2017.

Republikanski guverneri Fed-a se često doživljavaju kao „jastrebovi“ ili fokusirani na povećanje kamatnih stopa kako bi spriječili inflaciju nego kao „gobubinje“, ili namjere da drže niske stope kako bi potaknule ekonomiju i rast radnih mjesta, dok za demokrate vrijedi obrnuto. Međutim, ova razlika postaje nejasna tokom godina.

U 2018., Pauel je, na primjer, nastavio Yellen da povećava stope jer se ekonomija polako poboljšavala nakon Velike recesije 2007-09, uprkos oštrim kritikama od strane Trumpa. Pauel je, zajedno sa ostatkom odbora za kreiranje politike Fed-a, naglo zaustavio poskupljenja sledeće godine usred sporog rasta i pada na berzi.

“Njegova politika se nije promijenila” uprkos političkom pritisku, kaže Mills.

Pauel je brzo reagovao na pandemiju koja je izazvala gubitak preko 20 miliona radnih mesta u martu 2020. On je predvodio oštro smanjenje referentne kratkoročne kamatne stope Fed-a na skoro nulu i oživljavanje masovne kupovine trezora i hipotekarnih obveznica koja je usledila nakon Velike recesije do zadržati dugoročne stope.

Sljedećeg avgusta, sa inflacijom koja je tvrdoglavo ispod ciljnih 2% Fed-a, Powell je predvodio značajnu promjenu politike, pri čemu je Fed izjavio da će čekati da se inflacija podigne prije nego što podigne stope umjesto da ih preventivno poveća kako bi spriječio skok cijena, jer to tradicionalno radi. Brainard je bio koautor ovog novog pristupa.

Powell je zapravo učinio vjerovatnijim da je u stanju da postigne svoj cilj da pomogne milionima Amerikanaca da se vrate na posao, uprkos zabrinutosti zbog inflacije. Njegov mandat je ukaljan njegovim višemjesečnim insistiranjem da će trenutna inflacija biti “prolazna”, procjena koju je nedavno izmijenio, rekavši da bi mogla trajati duže nego što se očekivalo jer problemi u lancu snabdijevanja i nedostatak radnika i dalje postoje.

On je također bio odgovoran za trgovački skandal koji je doveo do ostavki dvojice šefova Fed banke.

Prošlog mjeseca, Fed je rekao da će početi smanjivati ​​kupovinu obveznica i da će ih okončati u junu. Očekuje se da će Fed dva puta povećati stope u drugoj polovini 2022. godine kako privreda bude dostigla punu zaposlenost, prema prognozama kreatora politike Fed-a.

Prema ekonomistima, Brainard bi mogao slijediti sličan put. Iako je bila oprezna u pogledu povećanja stopa, podržavala je povremeno podizanje stopa. Brainard je podržao postepeno podizanje stopa u 2018. kako se ekonomija poboljšala. Ali, ona je sugerirala da bi ova povećanja stopa mogla biti potrebna brže ako inflacija poraste ili finansijska tržišta postanu previše zapjenjena.

“Ne vidim razliku u monetarnoj politici” između Powella i Brainarda, kaže Porcelli. Rekao je da će oboje nastojati da povećaju stopu dva puta sljedeće godine. Pauel bi, međutim, mogao krenuti ranije.

Investitori, međutim, vjerovatno smatraju da će Brainard vjerovatnije zadržati niske stope kako bi se osiguralo da oporavak ne izgubi snagu, kaže Tim Duy, profesor ekonomije na Univerzitetu Oregon i autor bloga FedWatch. On vjeruje da je to moglo pomoći da dionice malo rastu.

Brainard (59) je radio kao ekonomista u Bijeloj kući predsjednika Clintona i u Ministarstvu financija za vrijeme predsjednika Obame prije nego što se pridružio odboru Fed-a 2014. godine.

Progresivne demokrate podržale su Brainard djelimično zato što se protivila popuštanju bankarskih propisa koje je predvodio Powell nakon finansijske krize 2008. godine. Njeno zalaganje za planiranje rješavanja prijetnji koje klimatske promjene predstavljaju bankarskoj industriji također je istaknutije.

Izvor: USAToday.com

Post Biden nominuje Powella za šefa Fed-a za drugi mandat, odlučujući da osigura kontinuitet. On je također imenovao Brainarda potpredsjednika koji se prvi put pojavio na News Daily.Source: https://philippinenewsdaily.com/biden-nominates-powell-as-fed-chief-for-a-second-term-opting-to-ensure-continuity-he-also-names-brainard-vice-chair/

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments