Wednesday, December 8, 2021
Google search engine
HomeNewsAurora će platiti 15 miliona dolara da riješi tužbu Elijaha McClaina

Aurora će platiti 15 miliona dolara da riješi tužbu Elijaha McClaina


DENVER (AP) – Denversko predgrađe Aurora pristalo je da plati 15 miliona dolara za rješavanje tužbe koju su pokrenuli roditelji Elijaha McClaina, crnca koji je umro nakon što ga je policija iz predgrađa Denvera zaustavila na ulici i stavila ga na vrat prije dvije godine , porodični advokat i grad najavili su namjeru spajanja.

Sudija je u petak prihvatio uslove nagodbe, rekao je Qsair Mohamedbhai, advokat McClainove majke Sheneen McClain.

U tužbi se navodi da je nasilno postupanje policije prema McClainu dovedeno do mučenja i da je dio obrasca rasno pristrasnog policijskog rada koji uključuje agresiju i nasilje nad crncima. Bolničari su McClainu dali snažan sedativ.

McClain, terapeut za masažu od 23 godine, igrao je za mačke u skloništu.

Njegova smrt 2019. godine i njegove molbe policiji na snimku kamere – “Ja sam introvert, i ja sam samo drugačiji” – privukli su široku pažnju nakon što je policijsko ubistvo Georgea Floyda u Minneapolisu izazvalo globalne proteste prošle godine.

Budući da McClainova smrt nije utvrđena obdukcijom, lokalni tužilac je odlučio da ne podigne optužnicu protiv McClaina i njegovih policajaca. Velika porota je ipak optužena protiv policajaca i dva bolničara u septembru, nakon istrage koju je vodio državni tužilac Phil Weiser, guverner Jared Polis.

“Nikakva količina novca ne može promijeniti ono što se dogodilo ili izbrisati bol i slomljeno srce koje je porodica doživjela zbog njegovog gubitka”, rekao je menadžer Aurora Cityja Jim Twombly u saopštenju za javnost u petak. “Ova tragedija je uvelike promijenila i oblikovala Auroru.”

Šefica policije Aurore Vanessa Wilson dodala je u saopštenju: „Ne postoji ništa što bi moglo ispraviti gubitak Elijaha McClaina i patnje koje su pretrpjeli njegovi najmiliji. Predan sam učenju iz ove tragedije.”

McClain je navodno ubijen zbog McClainove ekstremne taktike sile i njegove nesposobnosti da im se odupre. To je možda bilo zbog visoke doze sedativa ketamina koju je primio.

Vanjska istraga koju je naručio grad okrivila je policijsku istragu o McClainovom hapšenju jer nije tražio odgovore o tome kako su se policajci ponašali prema njemu. Utvrđeno je da nema dokaza koji opravdavaju odluku policajaca da zaustave McClaina, koji je prijavljen kao sumnjiv jer je nosio skijašku masku dok je hodao ulicom mašući rukama. McClain nikada nije bio optužen za kršenje zakona.

McClaina su prošle godine uhapsila tri policajca. Ali, ne do te mere da ga otpusti. Jason Rosenblatt je izgubio posao jer je odgovorio “ha ha” na fotografiju koju su drugi bivši policajci snimili dok rekonstruiraju vratnicu na spomeniku McClainu.

Policija Aurora je također optužena za maltretiranje obojenih osoba.

Odeljenje je kritikovano zbog toga što je prošle godine držalo četiri crnke licem nadole u garaži nakon što su bile umešane u svađu oko ukradenog vozila.

Policajac koji je uhvaćen sa snimkom kamere na kojem se vidi kako ovog ljeta tuče crnca pištoljem je uhapšen i otpušten. Šefica policije Vanessa Wilson, koja je preuzela odjel prošle godine usred povećane pažnje na McClainovoj smrti, brzo je osudila postupke policajca, nazvavši to “veoma prezrivim činom”.

U utorak su Weiser i gradski zvaničnici objavili da je grad pristao na reforme nakon prve istrage o građanskim pravima koju je sprovela Weiserova kancelarija koja je otkrila obrazac rasno pristrasne policije i prekomjerne sile.

Aurori još uvijek nije dodijeljen monitor koji bi osigurao da se plan poštuje i da Aurora ispuni sve prekretnice u roku od pet godina.

Izvor: HuffPost.com.

Podijelite svoj komentar ispod

Post će Aurora platiti 15 miliona dolara za rješavanje tužbe Elijaha McClaina prvi put se pojavio na Breaking News.Source: https://gt-ride.com/aurora-to-pay-15-million-to-settle-elijah-mcclain-lawsuit/

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments